Gå videre til hovedindholdet


Tre bøger af John Green

I dette indlæg vil jeg skrive om tre bøger af John Green, som jeg har læst. Gåden om Alaska, Paper Towns og En flænge i himlen.  Tre fantastiske bøger, der på mange måder også minder om hinanden. John Green er glad for selvstændige kvindelige hovedfigurer, der også hver har deres at kæmpe med og samtidig er de også tilbedt af unge fyre, der finder dem uimodståelige.

I Gåden om Alaska møder vi unge mennesker, der er i fuld gang med at bygge deres egen identitet op. Hovedpersonen i bogen er Miles, der starter på en kostskole i Alabama. Her møder han Obersten, Chip og Alaska. Alaska fanger hurtigt Miles, eller Prop, som han hurtigt bliver kaldt fordi han er så lang og mager, interesse. Alaska er vild, iderig, klog og mørk. Hun har mange facetter og er ikke til at blive klog på. Hun er en gåde, et mysterium, som Miles gerne vil løse. Om det lykkedes? Tja. Handlingen tager i hvert fald på mange måder en uventet drejning, som tryllebinder en til siderne.

Paper Towns handler også om en ung fyr og en ung pige. Margo og Q er barndomsvenner, men i løbet af ungdommen glider de mere fra hinanden. Bogens handling tager udgangspunkt i en nat, hvor Margo opsøger Q og de tager ud på en uforglemmelig nat. En nat, der får konsekvenser for dem begge fremover. Margo minder på mange måder om Alaska ved at være selvstændig, vild og bevidst om at skulle skabe sin egen historie, bygge sit eget liv op. Lige som i Alaska er pigen også omkranset af et mysterium, der skal løses. Denne bog er dog en helt anden historie end Alaska og er meget mere humoristisk især i dialogen mellem Q og hans venner.

En flænge af himlen er jo blevet John Greens kendteste bog. Den handler om Hazel, der har en kræftsygdom til et møde i en gruppe med andre kræftramte unge møder hun Augustus og midt i al smerten og dødsangsten udvikler der sig kærlighed mellem de to hovedpersoner. Det virker umiddelbart som et tungt og tragisk udgangspunkt, men den er så velskrevet og de to unge hovedpersoner er så dybe, humoristiske og samtidig så fulde af livsvilje at hver en side i bogen er en sand fornøjelse at læse. Jeg slugte bogen.


Fælles for alle bøger er at de lægger op til refleksion. Ud over de almindelige identitetsproblemer, som man som ung (og ældre) prøver at finde ud af, berører de livets store spørgsmål. Det er i sandhed tre perler at læse.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

En kopi af kopierne Jesper Wung-Sung og Søren Jessen: Kopierne (Graphic Novel) 2015 Det var min kære kollega, der havde bestilt denne bog hjem til vi skulle køre et forløb med graphic novels i 7. klasse. Og nu har jeg læst bogen to gange for også at lave opgaver til bogen. Og jeg skal læse den igen, for den er godt nok fantastisk. Det er en science fiction fortælling og handler om Jonas, der umiddelbart er en ganske almindelig sund og rask dreng, der en dag kommer hjem fra fodbold og ikke bliver lukket ind af sine forældre, fordi de har en anden dreng, der er fuldkommen magen til Jonas inde i huset. Jonas flygter ud i en skov, hvor han møder andre drenge med samme problem som ham og de må flygte og samtidig bekæmpe frygt for vildsvin, forfølgere, udslettelse og frygt for at iste deres forstand. Det er en fortælling om venskab, frygt, lidt kærlighed og så er den dystopisk med den bagvedliggende undergangsfrygt hos drengene og dertilhørende kamp for overlevelse. Og
Patrick Ness: Monster Dette er en af de grummeste bøger, jeg har læst. Og mest på grund af alt det, der ikke bliver sagt, alt det, der ligger som et mareridt og som man fornemmer og ved, men ikke kommer frem. Sådan har Conor, bogens hovedperson det. Hans mor er dødssyg af kræft. Det er alvorligt og der er stor sandsynlighed for at hun….Ja det bliver fortiet af Moderen, Conor selv, hans irriterende Mormor og det fraværende fjols til hans far. I skolen bliver Conor mobbet eller overset, da lærere og elever viser misforstået omsorg og lader ham være. Conor er en meget ensom og bange dreng. Monsteret der kommer hver nat holder ham med selskab. Conor er ikke bange for monsteret, han har set det, der er værre. Men monstret konfronterer indirekte Conor med smerte, dødsangst, angst for at miste, angst for at være helt alene i verden og vrede. Bogen er dyb som dyb i det sorteste dyb, men også dyb fordi den viser menneskelig dybde.  Der er så meget indsigt i bogen.
L.J. Smith :The night world. Den skjulte vampyr (Night World) Sommerferien er lige begyndt og Poppy finder ud af at hun har en uhelbredelig kræftsygdom. Den eneste, der kan redde hende er hendes bedste ven James. James er ikke læge men vampyr. Hans løsning til at redde Poppy fra at dø er en alternativ løsning. Poppy hat en tvillingebror Phil, der bestemt ikke er begejstret for James og hans løsning. Vi følger hvordan Poppy og hendes familie kastes ud i sorgen i forbindelse med sygdomsforløbet. Men samtidig får vi også historien om Vampyrerne, der i hemmelighed lever i bland almindelige mennesker. Der er også gode og onde vampyrer og hekse, der støder sammens denne roman. Bogen er i fantasygenren. Den blev oprindeligt udgivet i 1996 i USA altså før hele vampyrbølgen satte i gang og må derfor være forløberen for L.J. Smiths store gennembrud med The Vampire Diaries.  Den kan virke som en hurtig udgave af Twilight sagaen, men det skal jo lige retfærdiggøres at denne bog kom