Gå videre til hovedindholdet

Kristoffer Frøkjær: Eske Willerslev - Han gør det døde levende


 
Eske Willerslev  -Han gør det døde levende

Det er sådan, at når jeg har læst en bog, skal den lige bundfælde sig et par dage, før jeg kan skrive en anmeldelse af den. Sådan har det i høj grad også været med denne bog.

Bogen er bygget op om tre fortællinger. Rammefortællingen, der fortæller om rendezvous mellem forfatteren og Eske Willerslev, der sammen besøger nogle betydningsfulde steder for Willerslev. Og ud fra disse steder fortæller Willerslev om sit liv. Fortællingen om Eske Willerslevs liv er den anden fortælling. Her får vi historier fra Eske Willerslevs barndom, hvor han har boltret sig i naturen med sin tvillingebror. Man hører om faderens store rolle i Eske Willerslevs liv. Hans skoletid med junglelov og hierarki, hvor tvillingebrødrene kæmper for at holde pladserne i toppen af hierarkiet. Den unge Willerslevs rejser til Sibirien, hvor han igen møder det hårde miljø iblandt sibiriske tugthusfanger, farlige rovdyr og livsfarlig kulde. Og midt i alt det får man historien om en gangske almindelig dreng og mand, der med tungen lige i munden gør hvad han kan for at præstere og vise sit værd. Og langsomt finder rem til sine styrker og begrænsninger.

Og så når vi frem til den tredje fortælling i bogen Genvidenskabens historie og Eske Willerslev som forsker. Det er helt klart den mest interessante del af bogen. Eske Willerslev er virkelig en af de største på sit felt. Han kortlægger gener fra fortiden og det er virkelig spændende at høre om menneskets oprindelige spredning på kloden, fortidsdyrs uddøen, indianernes forfædre osv. Og samtidig få oversat svært forskerstof på en måde, så det bliver tydeligt og forståeligt. Eske Willerslev og Kristian Frøkjær er virkelig gode formidlere af dette stof.

Den mest irriterende del af bogen er rammefortællingen. At høre om to mænd i en bil på vej til en svensk ødegård er ikke så spændende. Man hører om, hvilken mad og snacks, de spiser og at telefonen ringer. Det er kedeligt. Et andet irritationsmoment er at der flere gange i bogen er cliff hangere. Hvor forfatteren skriver eller Eske Willerslev siger: Det vender jeg tilbage til senere. De fungerer ikke, for der er for mange af dem. Man glemmer, hvad man skal vende tilbage til.

Men alt i alt en god bog. Meget spændende at læse om Eske Willerslevs forskning.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

En kopi af kopierne Jesper Wung-Sung og Søren Jessen: Kopierne (Graphic Novel) 2015 Det var min kære kollega, der havde bestilt denne bog hjem til vi skulle køre et forløb med graphic novels i 7. klasse. Og nu har jeg læst bogen to gange for også at lave opgaver til bogen. Og jeg skal læse den igen, for den er godt nok fantastisk. Det er en science fiction fortælling og handler om Jonas, der umiddelbart er en ganske almindelig sund og rask dreng, der en dag kommer hjem fra fodbold og ikke bliver lukket ind af sine forældre, fordi de har en anden dreng, der er fuldkommen magen til Jonas inde i huset. Jonas flygter ud i en skov, hvor han møder andre drenge med samme problem som ham og de må flygte og samtidig bekæmpe frygt for vildsvin, forfølgere, udslettelse og frygt for at iste deres forstand. Det er en fortælling om venskab, frygt, lidt kærlighed og så er den dystopisk med den bagvedliggende undergangsfrygt hos drengene og dertilhørende kamp for overlevelse. Og
Patrick Ness: Monster Dette er en af de grummeste bøger, jeg har læst. Og mest på grund af alt det, der ikke bliver sagt, alt det, der ligger som et mareridt og som man fornemmer og ved, men ikke kommer frem. Sådan har Conor, bogens hovedperson det. Hans mor er dødssyg af kræft. Det er alvorligt og der er stor sandsynlighed for at hun….Ja det bliver fortiet af Moderen, Conor selv, hans irriterende Mormor og det fraværende fjols til hans far. I skolen bliver Conor mobbet eller overset, da lærere og elever viser misforstået omsorg og lader ham være. Conor er en meget ensom og bange dreng. Monsteret der kommer hver nat holder ham med selskab. Conor er ikke bange for monsteret, han har set det, der er værre. Men monstret konfronterer indirekte Conor med smerte, dødsangst, angst for at miste, angst for at være helt alene i verden og vrede. Bogen er dyb som dyb i det sorteste dyb, men også dyb fordi den viser menneskelig dybde.  Der er så meget indsigt i bogen.
L.J. Smith :The night world. Den skjulte vampyr (Night World) Sommerferien er lige begyndt og Poppy finder ud af at hun har en uhelbredelig kræftsygdom. Den eneste, der kan redde hende er hendes bedste ven James. James er ikke læge men vampyr. Hans løsning til at redde Poppy fra at dø er en alternativ løsning. Poppy hat en tvillingebror Phil, der bestemt ikke er begejstret for James og hans løsning. Vi følger hvordan Poppy og hendes familie kastes ud i sorgen i forbindelse med sygdomsforløbet. Men samtidig får vi også historien om Vampyrerne, der i hemmelighed lever i bland almindelige mennesker. Der er også gode og onde vampyrer og hekse, der støder sammens denne roman. Bogen er i fantasygenren. Den blev oprindeligt udgivet i 1996 i USA altså før hele vampyrbølgen satte i gang og må derfor være forløberen for L.J. Smiths store gennembrud med The Vampire Diaries.  Den kan virke som en hurtig udgave af Twilight sagaen, men det skal jo lige retfærdiggøres at denne bog kom