Gå videre til hovedindholdet

Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved: Dig og mig ved daggry



 
”Og Liam og Jeg ligger bare der på hver vores stålbord helt adskilt og ubevægelige. Jeg ville ønske, jeg kunne bevæge min hånd, ville så gerne lade den glide ind i hans ligesom vi plejede. Og sige til mor, at hun skal holde op med at ligge der og græde, sige alt det som Liam sagde til mig, da vi sad oppe i lejligheden inden vi tog ned til broen. Fortælle om solopgangen, da vi stod deroppe som ligesom gjorde det smukt og rigtigt. Få hende og far til at forstå hvorfor. Fortælle den rigtige historie. Få Liam til at holde om mig, men det er åbenbart noget af det, man ikke kan, når man er død.”

Bogen begynder med at ligene af Loui (eller Louise) og Liam bliver hevet op af vandet. De er lænket til hinanden med håndjern. Og det er Loui, den døde pige, der fortæller. Hun følger sine forældre og Liams familie efter dødsfaldene. Samtidig får man kærlighedshistorien med al dens lidenskab fortalt og følger parret, der som et andet Bonnie og Clyde-par havner i problemer. Liam, der kommer fra et lidt trashet miljø og hans ven begynder at sælge stoffer, der i begyndelsen fører til et liv i overflod men senere til gæld og ækle bagmænd. Loui er den pæne pige fra Hasseris, der forelsker sig i the bad guy og dermed gør op med sin baggrund og tager et opgør med sine forældre. Hun presses også væk fra den almindelige sorgfrie gymnasietilværelse i og med at hun møder Liam.

Historien er virkelig godt fortalt. Skiftet mellem nutid, hvor parret et er dødt og fortiden fungerer fantastisk godt. Dialogen er levende og realistisk, man får et nuanceret billede af de to hovedpersoner. Og jeg-fortælleren Loui, der formidler historien er til tider så uprøvet og naiv i al sin forelskelse og ungdom at man ikke kan lade være med at holde af hende men også ryste på hovedet af hende. Hun er også en pige, der kæmper for kærligheden og sin elskede, så man røres. Handlingen bliver fortalt i forskellige tempi, der passer til et, der sker om det er en stille kærlighedsscene eller en hæsblæsende flugt.

Dig og mig ved daggry er en bog, man ikke kan slippe. Der sker hele tiden noget og man vil så gerne finde ud af, hvordan det kan ende med at de dør. Historien efter dødsfaldene er også spændende, hvor man følger Louis far, der er ved at fortæres op af hævn. Og moderen, som Loui i live aldrig rigtig er kommet tæt på. Nu kan hun som død mærke og føle moderens tanker og følelser og Loui får en helt anden indsigt og forståelse for sin mor.

Du vil ikke fortryde hvis du får denne bog i hånden, så er du optaget indtil de 310 sider er læst

Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved: Dig og mig ved daggry. Gyldendal

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

En kopi af kopierne Jesper Wung-Sung og Søren Jessen: Kopierne (Graphic Novel) 2015 Det var min kære kollega, der havde bestilt denne bog hjem til vi skulle køre et forløb med graphic novels i 7. klasse. Og nu har jeg læst bogen to gange for også at lave opgaver til bogen. Og jeg skal læse den igen, for den er godt nok fantastisk. Det er en science fiction fortælling og handler om Jonas, der umiddelbart er en ganske almindelig sund og rask dreng, der en dag kommer hjem fra fodbold og ikke bliver lukket ind af sine forældre, fordi de har en anden dreng, der er fuldkommen magen til Jonas inde i huset. Jonas flygter ud i en skov, hvor han møder andre drenge med samme problem som ham og de må flygte og samtidig bekæmpe frygt for vildsvin, forfølgere, udslettelse og frygt for at iste deres forstand. Det er en fortælling om venskab, frygt, lidt kærlighed og så er den dystopisk med den bagvedliggende undergangsfrygt hos drengene og dertilhørende kamp for overlevelse. Og
Patrick Ness: Monster Dette er en af de grummeste bøger, jeg har læst. Og mest på grund af alt det, der ikke bliver sagt, alt det, der ligger som et mareridt og som man fornemmer og ved, men ikke kommer frem. Sådan har Conor, bogens hovedperson det. Hans mor er dødssyg af kræft. Det er alvorligt og der er stor sandsynlighed for at hun….Ja det bliver fortiet af Moderen, Conor selv, hans irriterende Mormor og det fraværende fjols til hans far. I skolen bliver Conor mobbet eller overset, da lærere og elever viser misforstået omsorg og lader ham være. Conor er en meget ensom og bange dreng. Monsteret der kommer hver nat holder ham med selskab. Conor er ikke bange for monsteret, han har set det, der er værre. Men monstret konfronterer indirekte Conor med smerte, dødsangst, angst for at miste, angst for at være helt alene i verden og vrede. Bogen er dyb som dyb i det sorteste dyb, men også dyb fordi den viser menneskelig dybde.  Der er så meget indsigt i bogen.
L.J. Smith :The night world. Den skjulte vampyr (Night World) Sommerferien er lige begyndt og Poppy finder ud af at hun har en uhelbredelig kræftsygdom. Den eneste, der kan redde hende er hendes bedste ven James. James er ikke læge men vampyr. Hans løsning til at redde Poppy fra at dø er en alternativ løsning. Poppy hat en tvillingebror Phil, der bestemt ikke er begejstret for James og hans løsning. Vi følger hvordan Poppy og hendes familie kastes ud i sorgen i forbindelse med sygdomsforløbet. Men samtidig får vi også historien om Vampyrerne, der i hemmelighed lever i bland almindelige mennesker. Der er også gode og onde vampyrer og hekse, der støder sammens denne roman. Bogen er i fantasygenren. Den blev oprindeligt udgivet i 1996 i USA altså før hele vampyrbølgen satte i gang og må derfor være forløberen for L.J. Smiths store gennembrud med The Vampire Diaries.  Den kan virke som en hurtig udgave af Twilight sagaen, men det skal jo lige retfærdiggøres at denne bog kom