Gå videre til hovedindholdet



Jojo Moyes: Hende du forlod 

Hvis du virkelig vil underholdes og gribes her i sommerferien, så skal du læse denne bog.
Det er den første bog, jeg læser af Jojo Moyes men bestemt ikke den sidste. Faktisk har jeg haft bogen i reolen i et år. Jeg fik den sidste sommer til min fødselsdag. Fejlagtigt troede jeg at Jojo Moyes var en let kærlighedsforfatter og forventede lidt at læse en bog som Anna og det franske kys, som var en stor skuffelse. Denne bog er slet ikke i samme boldgade. Det er den første bog, jeg læser af Jojo Moyes men bestemt ikke den sidste.

Handlingen udspiller sig henholdsvis i Frankrig under første verdenskrig og i nutidens London.  I Frankrig møder vi Sophie, der er meget lykkeligt gift med kunstmaleren Édouard Lefèvre. Édouard er taget til fronten for at kæmpe og Sophie er taget hjem til sin barndomslandsby, hvor hun hjælper søsteren, der er alene med to børn, da hendes mand også er taget til fronten, med at drive familiehotellet Le Coq Rouge. Det er ikke nemt at skaffe nok mad og der foregår en daglig kamp i landsbyen med at skaffe mad og omgås de stadigt strengere restriktioner, som tyskerne udstikker. På væggen på hotellet hænger et billede af Sophie, som Édouard har malet. En tysk kommandant falder for dette billede og det åbner muligheder men også farer for Sophie.

I nutidens London møder vi Liv, der har mistet sin mand. Hun bor i et kæmpe hus som hun ikke har råd til. På væggen i det mondæne hus hænger portrættet af Sophie. Det har Livs afdøde mand købt til Liv i Barcelona for år tilbage. Billedet minder Liv om den gode tid med hendes mand og om hendes egen lykke. Men omstændigheder gør, at Liv må kæmpe for at beholde billedet. Omstændigheder, der også indebærer, at der måske/måske ikke kommer en ny mand ind i Livs snævre cirkel.

Bogen er fantastisk godt skrevet med meget fine persontegninger og billedet af Sophie står fuldstændigt skarpt inde i mit hoved. Det er bare sådan en god historie og især til sidst i bogen kan man næsten ikke læse hurtigt nok, fordi man må vide, hvad der sker.

Kærlighed, krig, vilje, personlige kampe, venskab, familie og meget meget mere er på spil i denne bog og rigtig flot skruet sammen. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

En kopi af kopierne Jesper Wung-Sung og Søren Jessen: Kopierne (Graphic Novel) 2015 Det var min kære kollega, der havde bestilt denne bog hjem til vi skulle køre et forløb med graphic novels i 7. klasse. Og nu har jeg læst bogen to gange for også at lave opgaver til bogen. Og jeg skal læse den igen, for den er godt nok fantastisk. Det er en science fiction fortælling og handler om Jonas, der umiddelbart er en ganske almindelig sund og rask dreng, der en dag kommer hjem fra fodbold og ikke bliver lukket ind af sine forældre, fordi de har en anden dreng, der er fuldkommen magen til Jonas inde i huset. Jonas flygter ud i en skov, hvor han møder andre drenge med samme problem som ham og de må flygte og samtidig bekæmpe frygt for vildsvin, forfølgere, udslettelse og frygt for at iste deres forstand. Det er en fortælling om venskab, frygt, lidt kærlighed og så er den dystopisk med den bagvedliggende undergangsfrygt hos drengene og dertilhørende kamp for overlevelse. Og
Patrick Ness: Monster Dette er en af de grummeste bøger, jeg har læst. Og mest på grund af alt det, der ikke bliver sagt, alt det, der ligger som et mareridt og som man fornemmer og ved, men ikke kommer frem. Sådan har Conor, bogens hovedperson det. Hans mor er dødssyg af kræft. Det er alvorligt og der er stor sandsynlighed for at hun….Ja det bliver fortiet af Moderen, Conor selv, hans irriterende Mormor og det fraværende fjols til hans far. I skolen bliver Conor mobbet eller overset, da lærere og elever viser misforstået omsorg og lader ham være. Conor er en meget ensom og bange dreng. Monsteret der kommer hver nat holder ham med selskab. Conor er ikke bange for monsteret, han har set det, der er værre. Men monstret konfronterer indirekte Conor med smerte, dødsangst, angst for at miste, angst for at være helt alene i verden og vrede. Bogen er dyb som dyb i det sorteste dyb, men også dyb fordi den viser menneskelig dybde.  Der er så meget indsigt i bogen.
L.J. Smith :The night world. Den skjulte vampyr (Night World) Sommerferien er lige begyndt og Poppy finder ud af at hun har en uhelbredelig kræftsygdom. Den eneste, der kan redde hende er hendes bedste ven James. James er ikke læge men vampyr. Hans løsning til at redde Poppy fra at dø er en alternativ løsning. Poppy hat en tvillingebror Phil, der bestemt ikke er begejstret for James og hans løsning. Vi følger hvordan Poppy og hendes familie kastes ud i sorgen i forbindelse med sygdomsforløbet. Men samtidig får vi også historien om Vampyrerne, der i hemmelighed lever i bland almindelige mennesker. Der er også gode og onde vampyrer og hekse, der støder sammens denne roman. Bogen er i fantasygenren. Den blev oprindeligt udgivet i 1996 i USA altså før hele vampyrbølgen satte i gang og må derfor være forløberen for L.J. Smiths store gennembrud med The Vampire Diaries.  Den kan virke som en hurtig udgave af Twilight sagaen, men det skal jo lige retfærdiggøres at denne bog kom